Memansuhkan hukuman mati mandatori

Di Malaysia, hukuman mati telah menjadi sebahagian daripada kod hukum sejak zaman selepas kemerdekaan. Malah, ia telah dibuat mandatori bagi kesalahan tertentu termasuk pemilikan senjata api dan dadah. Walau bagaimanapun, satu rang undang-undang untuk menghapuskan hukuman mati akan dipersembahkan kepada parlimen dan dibahas pada minggu depan.

Hujah-hujah untuk mansuhkan hukuman mati adalah banyak. Saya ingin menyatakan terlebih dahulu bahawa saya menentang hukuman mati mandatori seperti yang diamalkan pada masa ini di negara ini. Walau bagaimanapun, saya juga menentang permansuhan hukuman mati seperti yang dicadangkan. Seperti yang telah diketahui, terdapat banyak jenayah serius dan zalim yang menyebabkan kemarahan orang ramai seperti pembunuhan siri atau penderaan seksual sehingga kematian bayi baru-baru ini.

Hujah-hujah umum terhadap hukuman mati ialah

  1. Sesebuah negara tidak mempunyai hak untuk mengambil nyawa seorang individu.
  2. Hukuman mati terbukti tidak menghalang penjenayah daripada melakukan jenayah.
  3. Hukuman dipenjara seumur hidup adalah hukuman yang lebih sesuai dan berat berbanding dengan hukuman mati kerana hukuman tersebut membawa kepada jangka masa yang lebih panjang manakala hukuman mati tidak berlangsung lama dan pada jangka masa yang pendek sahaja.

1. Sebuah negara tidak berhak mengambil nyawa seseorang individu.

Nyawa setiap individu adalah hak asasi manusia yang telah diiktiraf di seluruh dunia. Kes yang disabitkan dengan hukuman mati dicabar atas rayuan atau kemunculan bukti baru selalu dipetik sebagai sebab nyawa yang tidak bersalah mungkin terkorban. Walau bagaimanapun, “individu” kehilangan hak apabila seseorang itu melangkah batas yang dilarang oleh undang-undang yang boleh membawanya kepada hukuman mati. Terutama dia mengambil nyawa orang lain.

Ironinya, banyak negara di dunia yang melarang hukuman mati juga membenarkan pengguguran dilakukan. Apakah dasar negera-negara ini mengatakan ia boleh diterima untuk mengambil nyawa kanak-kanak yang belum dilahir? Sudah pasti bahawa janin-janin yang digugur itu adalah 100% tidak bersalah dan tidak mempunyai peluang untuk berbuat apa-apa yang salah. Namun mereka yang mengaku mempertahankan orang yang tidak berdosa boleh menerima aborsi yang dilakukan bukan atas alasan atau tujuan perubatan.

Senario kedua adalah askar kita membunuh apabila diberi arahan. Seorang askar daripada pihak musuh boleh dibunuh sungguhpun dia tidak menembak. Satu-satunya “jenayah” beliau adalah bahawa dia dilahirkan di negara musuh.

Senario ketiga adalah polis kita terpaksa lepaskan tembakan jika perlu untuk menghentikan sesuatu jenayah yang boleh menjadi bahaya yang lebih serius. Seseorang yang belum lagi melakukan jenayah mungkin dibunuh sebelum dia diberi peluang untuk dibicarakan di mahkamah.

Di Malaysia, seseorang yang didapati telah membunuh ramai orang dalam serangan teroris dengan pelbagai saksi dan keterangan, melalui percubaan penuh dengan peguam bela , proses rayuan dan proses rayuan ke mahkamah tertinggi, dengan tiada bukti baru muncul. Ini akan menimbulkan argumen jika mengatakan ia adalah salah untuk sesebuah negara mempertimbangkan hukuman mati dijatuhkan pada dia.

2. Hukuman Mati terbukti tidak menghalang jenayah dan bukan penghalang.

Hukuman mati pasti tidak menghalang penjenayah yang ingin melakukan jenayah. Walau bagaimanapun, ia menghalang ramai orang daripada melanggar undang-undang. Begitu juga, hukuman mati dan sebat tidak akan menghalang penjenayah juga. Hukuman mati tidak digubal sebagai penghalang, ia telah digubal dari zaman dahulu menjadi hukuman bagi jenayah yang zalim. Ia juga adalah keadilan dan “pampasan” yang diperlukan oleh keluarga mangsa selepas kehilangan orang yang tersayang. Para hakim boleh mengambil pertimbangan kehendak keluarga si mangsa apabila menjatuhkan hukuman.

3. Hukuman penjara seumur hidup adalah Hukuman yang Lebih Buruk bagi mereka yang dijatuhkan hukuman.

Ini bertentangan dengan dasar golongan orang yang mengakui dirinya memperjuangkan dan prihatin terhadap hak asasi manusia mahu mengenakan penalti yang lebih parah terhadap orang yang melakukan kesalahan. Sudah tentu bagi mereka yang melakukan kesalahan, ini adalah hukuman yang lebih teruk berbanding dengan hukuman mati. Walau bagaimanapun, penjenayah biasa akan memilih hukuman penjara seumur hidup daripada hukuman mati. Nampaknya pendapat tidak selaras dengan rakyat biasa bagi mereka yang mencadangkan hukuman penjara seumur hidup adalah lebih teruk.

Saya menyokong idea untuk menghapus hukuman mati mandatori. Walau bagaimanapun, hukuman mati adalah sebahagian daripada setiap sistem kehakiman pada masa yang lalu. Bekas pemimpin-pemimpin telah dijatuhi hukuman mati atas sebab jenayah perang selepas Perang Dunia Kedua. Sekiranya tinjauan yang dijalankan oleh NST yang menunjukkan 82% daripada rakyat adalah menentang permansuhan hukuman mati, Malaysia harus menggubal undang-undang terlebih dahulu untuk memansuhkan hukuman mati mandatori. Dalam kes di mana yang tidak sengaja seperti mengedar dadah, hukuman mati mandatori harus dimansuhkan dan hakim diberi hak dan kuasa untuk menentukan jenis hukuman dalam setiap kes.

Dr Ko Chung Sen
ADUN KEPAYANG
Kenyataan media oleh Dr Ko Chung Sen di Ipoh pada hari Jumaat, 7 Disember 2018