Adakah Malaysia satu-satunya pusat pelaburan global yang luar biasa dalam membenarkan dagangan saham secara proksi?

Adakah Malaysia satu-satunya pusat pelaburan global yang luar biasa dalam membenarkan dagangan saham secara proksi?

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) perlu tampil memberi penjelasan bagi membuktikan bahawa tiada kegagalan kawal selia dan penguatkuasaan kerana tidak dapat memastikan secara muktamad bahawa Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki telah melakukan pelanggaran di bawah seksyen 25(4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA). Ini berikutan kenyataan Azam yang jelas mengambil kesempatan ke atas kenyataan SC dengan menzahirkan rasa terima kasih kepada SC kerana membersihkannya daripada sebarang salah laku berhubung pemilikan sahamnya dan menutup siasatan mengenai perkara itu.

Kenyataan SC yang tidak jujur ​​dan tidak bertanggungjawab seperti itu bukan sahaja telah mencemarkan reputasi SC dalam mengawal selia dan menguatkuasakan pematuhan undang-undang pasaran modal tetapi juga mendatangkan risiko keyakinan pelabur terhadap pasaran modal negara kita. Seperti setiap pasaran modal maju di dunia, Malaysia telah melarang perdagangan saham secara proksi melalui Seksyen 25(4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA). Bagaimana boleh SC berdiam diri apabila Azam secara jelas dan terbuka mengakui bahawa dia telah membenarkan adiknya menjalankan dagangan saham secara proksi?

Terdapat laporan bahawa SC tidak mengambil tindakan kerana Azam Baki sebenarnya berbohong apabila dia mendakwa adiknyanya telah menjalankan dagangan saham secara proksi melalui akaun Azam. Jika demikian keadaannya, maka SC harus menyatakan dengan jelas dan terang bahawa Azam telah menjalankan urus niaga perdagangan saham sendiri dan bukannya mengeluarkan kenyataan yang dilihat sebagai melindungi Azam dan membersihkannya daripada sebarang salah laku.

Adakah melindungi seorang individu seperti Azam berbaloi berbanding risiko reputasi SC dan keyakinan pelabur terhadap pasaran modal Malaysia? Dengan SC membersihkan Azam, persoalan turut dibangkitkan sama ada siasatan balas sebelum ini oleh SPRM terhadap SC juga akan ditutup atau dilupakan secara senyap. Adakah kita boleh menjangkakan kenyataan yang serupa daripada SPRM membersihkan SC daripada sebarang salah laku?

SETIAUSAHA AGUNG DAP & AHLI PARLIMEN BAGAN
Kenyataan media oleh Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada hari Rabu, 19 Januari 2022