red arrow http://dapmalaysia.org 

 red arrow http://limguaneng.com 

 

 

Kenyataan media oleh Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada hari Sabtu, 11hb Februari 2012: 

Debat bersama Chua Soi Lek harus berteraskan persaingan antara idea, ideal dan dasar-dasar yang memanfaatkan demokrasi dan semua rakyat Malaysia, bukan hanya kaum Cina 

Debat dengan Presiden MCA Datuk Seri Chua Soi Lek yang dianjurkan oleh kumpulan pemikir MCA Institute of Strategic Analysis & Policy Research (INSAP) dan Asian Strategy & Leadership Institute (ASLI) bukanlah atas topik "Kaum Cina Dalam Pilihan Raya Umum Akan Datang - Quo Vadis?" tetapi atas topik "Adakah Sistem Dwiparti Akan Menjadi Sistem Dua Kaum?"

Topik debat iaitu "Adakah Sistem Dwiparti Akan Menjadi Sistem Dua Kaum?" telah dicadangkan oleh pihak penganjur melalui surat daripada CEO ASLI Datuk Dr Michael Yeoh pada 3 Februari 2012. Saya telah menerima topik ini kerana ia selaras dengan komitmen DAP dan juga Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk memperjuangkan hak semua rakyat Malaysia, sedangkan MCA hanya memperjuangkan satu komuniti. Justeru, tindakan Chua untuk menukar topik yang memperihalkan pro dan kontra sistem dwiparti dan juga sama ada ia akan menjadi sistem dua kaum kepada topik yang mempersoalkan masa depan kaum Cina dalam topik "Kaum Cina di Malaysia - Quo Vadis?" adalah salah.

MCA akan menganjurkan persidangan "Kaum Cina Di Persimpangan" yang akan dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, di mana beberapa topik lain akan dibicarakan oleh pelbagai penceramah. Pihak penganjur telah bersetuju bahawa saya akan berdebat dengan Chua dalam Bahasa Mandarin di Hotel Berjaya Times Square di Kuala Lumpur pada pukul 5-6 petang 18 Februari 2012 yang akan disiarkan secara langsung oleh stesen televisyen Astro AEC.

Saya ingin menegaskan bahawa saya sanggup berdebat dalam Bahasa Melayu atau Inggeris dalam pentas yang serupa dengan debat saya pada tahun 1991 dengan Datuk Seri Ong Tee Keat di mana 2 sesi telah diadakan, satu dalam Bahasa Mandarin dan satu dalam Bahasa Inggeris. Saya sudah pun melantik Setiausaha Politik saya dan ADUN Komtar YB Ng Wei Aik untuk membuat penyelarasan dengan MCA serta Ketua DAPSY dan Ahli Parlimen Rasah YB Anthony Loke untuk mengendalikan logistik.

Debat saya bersama Chua Soi Lek atas topik "Adakah Sistem Dwiparti Akan Menjadi Sistem Dua Kaum?" harus berteraskan persaingan antara idea, ideal dan dasar-dasar yang memanfaatkan demokrasi dan semua rakyat Malaysia, dan bukan hanya kaum Cina. DAP menawarkan idea, ideal dan dasar-dasar yang dilaksanakan di Pulau Pinang sebagai contoh yang boleh diteladani untuk memupuk rasa kekitaan, kesetiakawanan dan rasa pemilikan di kalangan rakyat Malaysia. Hanya dengan menghormati hak politik, keadilan sosio-ekonomi dan martabat insan boleh kita benar-benar menjadi rakyat Malaysia yang tulen tanpa mengira latar belakang sama ada Melayu, Cina, India, Orang Asli, Iban atau Kadazan.


*Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP & Ahli Parlimen Kawasan Bagan

 

 

Valid HTML 4.0 Transitional