Memohon maaf atas kekerasan nada atau bahasa jika dianggap kasar

Pakatan Harapan kini mendapat sambutan hangat daripada seluruh rakyat Malaysia. Bukan sahaja oleh pengundi di bandar, malah pengundi luar bandar terutamanya orang Melayu pun kini menyokong Pakatan Harapan.

Ini membimbangkan Barisan Nasional. Mereka takut hilang kuasa. Kerana itu mereka menggunakan apa sahaja cara untuk memfitnah, memburukkan dan merosakkan imej pembangkang.

Saya merupakan seorang penceramah yang popular di kalangan orang Cina atas kebolehan saya berucap dalam pelbagai bahasa termasuk Mandarin, Kantonis dan lain-lain. Saya akui bahasa yang saya gunakan dalam ceramah bahasa Mandarin kadangkala agak keras dan penuh sinis. Namun masyarakat Tiong Hua dapat menerima cara saya berceramah.

Tetapi amat kesal sekali keadaan ini telah diputar belit oleh penyokong-penyokong BN. Klip-klip video ucapan saya telah diedit, dipotong dan dicantum untuk menunjukkan saya mengucapkan kata-kata yang jahat yang bertujuan menyakitkan hati orang Melayu. Ini tidak benar. Ini fitnah yang berbahaya.

Pertama, saya dengan rendah hati memohon maaf atas kekerasan nada atau bahasa yang saya gunakan jika dianggap kasar. Saya akan cuba bernada lebih lembut dalam ceramah-ceramah akan datang.

Kedua, ingin saya jelaskan bahawa ucapan-ucapan saya mempunyai konteks, iaitu ia berkaitan dengan isu yang dibangkitkan. Konteks dan latar belakang topik amat penting untuk memahami hujah atau ceramah. Jika ia diedit, dipotong dan dicantum semula, ia menjadi video palsu. Klip seperti inilah yang cuba menampakkan saya sebagai orang jahat. Saya harap orang ramai tidak mempercayai klip-klip seperti ini.

Ketiga, saya tahu akan wujud lebih banyak lagi video seperti ini menjelang hari mengundi pada Rabu 9 Mei ini. Saya merayu kepda semua pengundi supaya tidak mempedulikan video edit yang berniat jahat ini. Malah video-video lama saya juga akan dibangkitkan. Saya mohon semua pengundi memahami konteks era zaman Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri amat berbeza dengan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pemimpin Pakatan Harapan sekarang.

Akhir kata, saya sekali lagi memohon maaf atas kekasaran bahasa sekiranya ada yang tersinggung perasaan, dan memohon para pengundi supaya fokus dalam usaha untuk melakukan perubahan supaya tidak mudah terjebak dengan perangkap BN yang bahaya kerana ia mempermainkan isu-isu perkauman dan agama.

Nga Kor Ming
Pengerusi DAP Perak
Kenyataan media oleh Nga Kor Ming di Teluk Intan pada hari Ahad, 6 Mei 2018