Malaysia memerlukan strategi dua hala iaitu ‘anti-pandemik secara saintifik’ dan ‘pelaburan berproduktiviti’ untuk melindungi ekonomi

Menteri Kewangan Tengku Zafrul ketika membentangkan belanjawan 2021 beliau telah meramalkan ekonomi negara dapat mencapai kadar pertumbuhan 6.5 hingga 7.5% pada 2021 dan kadar pertumbuhan ekonomi akan merosot sebanyak 4.5% pada tahun 2020.

Diumumkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia pada 11 Februari, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia menyusut sebanyak 5.6% pada tahun 2020. Penurunan itu jauh lebih tinggi daripada negatif 4.5% yang diramalkan oleh Menteri Kewangan. Ini juga merupakan kemerosotan ekonomi terburuk di Malaysia sejak kemelut kewangan pada tahun 1998.

Ketika saya mengulas mengenai Belanjawan 2021 tahun lalu, saya menunjukkan bahawa dengan secara tiba-tiba Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) diumumkan oleh kerajaan pada 14 Oktober, Menteri Kewangan mesti segera menyesuaikan semula kadar pertumbuhan ekonomi minus 4.5% pada tahun 2020 dan 6.5-7.5% pada tahun 2021. Kerana anggaran pertumbuhan ini tidak mengambil kira kemerosotan wabak; dan nilai ekonomi pelbagai bidang yang dijangka melebihi 2019 pada tahun 2021 adalah “optimisme tanpa harapan”.

Sayangnya, sekarang membuktikan bahawa ramalan kerajaan untuk tahun 2020 terdapat kesilapan besar, ditambah dengan pelaksanaan MCO 2.0, yang pada awalnya tidak diperkirakan oleh ekonomi, ramalan pertumbuhan ekonomi untuk tahun 2021, dan bahkan pelbagai dasar ekonomi perlu disesuaikan sebagai tindak balas terhadap wabak yang semakin teruk.

Untuk menyesuaikan dasar ekonomi tepat pada masanya sebagai tindak balas terhadap perubahan keadaan, kerajaan Perikatan Nasional harus mengizinkan Pakatan Harapan untuk mengambil bahagian dalam perancangan ekonomi nasional dan pelaksanaan dasar, dan membiarkan pakar ekonomi Pakatan Harapan turut memasuki Majlis Tindakan Ekonomi (MTE).

Saya percaya bahawa Malaysia perlu mengguna pakai strategi dua hala “anti-pandemik secara saintifik” dan “pelaburan berproduktiviti” untuk memastikan pemulihan dan pertumbuhan ekonomi.

Saintifik anti-pandemik merujuk kepada semua polisi yang berkaitan dengan SOP. Dari apakah industri dapat dibuka dan berapa lama waktu perniagaan, ia perlu berdasarkan analisis data besar epidemik di Malaysia, dan analisis data dapat menunjukkan jalan jangkitan, sifat dan penyebab kumpulan jangkitan di negara kita.

Pelaburan berproduktiviti adalah bantuan anti-pandemik negara. Sama ada individu atau syarikat, atau bahkan penyelamatan industri secara keseluruhan, ia perlu didasarkan pada produktiviti jangka masa panjang yang dapat dicapai dan dihasilkan, kerana produktiviti dapat terus menghasilkan keuntungan ekonomi dan mengelakkan krisis kehabisan sumber dan kehilangan aliran keluar.

Pada 30 November tahun lalu, saya juga mencadangkan kepada DUN untuk menerima Ahli DUN Pakatan Harapan untuk turut serta dalam Majlis Ekonomi Negeri untuk bersama-sama merancang pemulihan ekonomi Johor.

Chew Chong Sin
ADUN Mengkibol
Kenyataan media oleh Chew Chong Sin di Johor Bahru pada hari Jumaat, 19 Februari 2021