Kementerian Pendidikan harus menyusun rancangan untuk pemeriksaan wajib dan percuma untuk semua guru dan kakitangan sekolah

Semalam Kementerian Pendidikan mengumumkan bahawa pelajar dapat kembali ke sekolah secara berperingkat bermula 1 Mac 2021.

Pada hari yang sama, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mendedahkan bahawa pada gelombang ketiga wabak ini, 70% kes koronavirus adalah sporadis, yang bermaksud bahawa virus itu sudah ada di masyarakat kita.

Saya mencadangkan:

  1. Dengan kadar diagnosis wabak mencapai purata 10% dari kenaikan (10 orang didiagnosis setiap 100 ujian), apakah asas saintifik yang telah disediakan oleh Kementerian Pendidikan sebelum pelajar kembali ke sekolah?
  2. Sehubungan dengan kenaikan wabak ini, Kementerian Pendidikan harus menyusun rancangan untuk pemeriksaan wajib dan percuma untuk semua guru dan kakitangan sekolah.
  3. Guru dan kakitangan di sekolah rendah dan menengah harus dimasukkan dalam kelompok pertama yang menerima vaksin dan diatur untuk kembali ke sekolah setelah selesai vaksinasi. Contohnya, ke semua sekolah menengah secara berperingkat, kemudian ke sekolah rendah.

Salah satu penyelesaiannya adalah, golongan guru dan kakitangan sekolah menggunakan kaedah saringan yang murah dan pantas iaitu sekitar hanya RM50. Ianya cepat dan cekap. Berbanding dengan pelajar, guru dan kakitangan adalah orang dewasa dan mempunyai kawasan hubungan yang lebih luas. Oleh itu, risiko dapat dikawal dengan lebih berkesan melalui pemeriksaan pantas.

Chew Chong Sin
ADUN Mengkibol
Kenyataan media oleh Chew Chong Sin di Johor Bahru pada hari Isnin, 22 Februari 2021