Menteri harus membantu pekerja menerima gaji melebihi gaji minimum, bukan membantu dan menggalakkan majikan membayar pekerja di bawah gaji minimum

Rakyat Malaysia tidak memerlukan Menteri yang gagal mengekalkan gaji minimum RM1,200 sebulan dan sebaliknya dengan kejam meminta para graduan untuk bersyukur dengan pekerjaan yang membayar RM1,000 sebulan. Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan seharusnya menguatkuasakan gaji minimum bulanan sebanyak RM1,200 tetapi sebaliknya mengatakan bahawa lebih baik bagi graduan untuk menerima pekerjaan dengan gaji bulanan RM1,000 daripada menganggur.

Menteri Ekonomi Mustapa Mohamed lebih berhati batu, mengatakan bahawa graduan dengan pekerjaan RM1,000 sebulan harus bersyukur kerana mempunyai pekerjaan. Ini tidak masuk akal dan menghina pencari kerja, terutama graduan. Tidak ada graduan yang akan berterima kasih kepada kerajaan yang gagal sepenuhnya menyelamatkan pekerjaan atau gagal mencipta pekerjaan baru sehingga menyebabkan pengangguran meningkat kepada 4.9% pada Januari 2021 dengan pengangguran belia pada rekod 13.5%, gagal mengurangkan kemelesetan ekonomi dan mengabaikan tanggungjawab mereka untuk melaksanakan gaji minimum mengikut undang-undang.

Dengan meminta graduan untuk menerima gaji di bawah gaji minimum bulanan RM1,200, kedua-dua Saravanan dan Mustapa melanggar Akta Majlis Perundingan Gaji Negara (NWCC) 2011. Kedua-dua Menteri patut berasa malu kerana gagal mematuhi, menegakkan dan menguatkuasakan seksyen 43 NWCC yang mengenakan denda RM10,000 kepada majikan bagi setiap pekerja yang tidak dibayar gaji minimum. Menteri harus membantu pekerja menerima gaji pada gaji minimum atau lebih tinggi, bukan membantu dan menggalakkan majikan membayar pekerja di bawah gaji minimum.

Gaji minimum semasa RM1,200 sebulan, dengan kenaikan RM100 setiap tahun dalam jangka masa 5 tahun, telah ditetapkan oleh Kerajaan PH untuk memenuhi manifesto pilihan raya 2018 iaitu gaji minimum bulanan RM1,500. Gaji minimum bulanan RM1,500 ditetapkan ketika pendapatan garis kemiskinan (PGK) Malaysia ditetapkan pada pendapatan isi rumah RM980 sebulan. Pada tahun 2019, Jabatan Statistik telah mengubah PGK menjadi RM2,208 sebulan, yang kemudian menaikkan kadar kemiskinan negara dari 0.4% pada 2016 menjadi 5.6% tahun lalu.

Membayar di bawah gaji minimum menjadi lebih teruk dengan ramalan Bank Negara mengenai kadar inflasi 2.5%-4% tahun ini, dengan lonjakan jangka pendek kepada sekitar 5% pada suku kedua 2021. Berbanding dengan deflasi 1.2% pada tahun 2020, bagaimana dengan membayar gaji di bawah gaji minimum dapat membantu mengimbangi jangkaan kenaikan paras harga umum tahun ini?

Dengan semakan kenaikan pendapatan isi rumah bulanan PGK kepada RM2,208, membayar gaji minimum tidak boleh dikompromikan. Kerajaan PN sekarang bukan sahaja mengundurkan reformasi buruh yang dilakukan oleh Kerajaan PH sebelum ini, Kerajaan PN ini juga menindas hak-hak buruh dengan menolak untuk menghormati gaji minimum mengikut undang-undang.

SETIAUSAHA AGUNG DAP & AHLI PARLIMEN BAGAN
Kenyataan media oleh Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada hari Rabu, 7 April 2021