Untuk memenangi pilihan raya umum akan datang UMNO akan menyalahkan DAP bagi segala-galanya dengan menjaja naratif palsu yang memutarbelitkan fakta dan angka

Strategi UMNO untuk memenangi pilihan raya umum akan datang adalah dengan pemimpin UMNO termasuk Perdana Menteri Ismail Sabri, secara tidak jujur menjaja naratif palsu bahawa kerajaan PH adalah kerajaan DAP serta memutarbelitkan fakta dan angka terhadap peranan DAP dalam kerajaan PH dari 2018-2020. Walaupun DAP adalah parti utama, tidak sekali-kali DAP mendominasi kerajaan atau PH adalah kerajaan DAP seperti yang didakwa oleh Ismail.

Kabinet PH terdiri daripada 29 ahli, di mana DAP hanya mempunyai 6 Menteri. Tiada seorang pun daripada 6 Menteri DAP itu memegang jawatan Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri. Ismail harus kembali dan belajar Matematik tentang cara mengira, jika dia percaya bahawa 6 daripada 29 anggota Kabinet sama dengan mendominasi Kabinet kerajaan.

Naratif palsu UMNO diteruskan dengan dakwaan bahawa DAP menolak subsidi atau bantuan kewangan terus. Had RON 95 pada RM2.08 seliter dimulakan di bawah PH, di mana harga boleh turun di bawah RM 2.08 seliter apabila harga minyak mentah dunia jatuh, tetapi tidak dibenarkan melebihi RM 2.08 seliter apabila harga naik.

Menteri Pengangkutan DAP juga telah mencadangkan pembayaran balik RM555 juta kepada Lembaga Tabung Angkatan Tentera, yang telah dibelanjakan untuk mengambil alih konsesi Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bagi kesalahan memandu, yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan. DAP juga telah memulakan pengurangan tol sebanyak 18% untuk Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) sebagai langkah pertama ke arah pemansuhan sepenuhnya tol PLUS menjelang akhir 2022. Berbeza dengan kerajaan Ismail yang gagal mengurangkan tol satu sen pun.

Akhir sekali, dalam Memorandum Persefahaman yang ditandatangani PH dengan Ismail Sabri pada September 2021, cadangan DAP untuk menambah suntikan dana RM45 bilion untuk membantu golongan memerlukan dan PKS yang terjejas akibat pandemik COVID-19 telah dipersetujui. Kebanyakan bantuan itu, yang dinamakan semula sebagai Bantuan Keluarga Malaysia, telah diterima oleh perniagaan dan rakyat berasal daripada tambahan suntikan dana RM45 bilion yang dicadangkan oleh DAP.

Dengan hanya memetik nama DAP, UMNO memainkan sentimen ekstremis untuk memenangi pilihan raya umum dengan menyalahkan segala-galanya kepada DAP. Satu kes klasik UMNO dalam memutarbelitkan fakta dan angka ialah pakej penyelamat PH yang berjaya untuk Tabung Haji yang berada dalam kesusahan selepas penyelewengan kewangan. Pakej penyelamat itu telah disokong oleh Kementerian Kewangan.

UMNO sebelum ini secara palsu menuduh DAP membahayakan dan meletakkan orang bukan Islam bertanggungjawab ke atas Tabung Haji. Bagaimanapun, selepas UMNO kembali berkuasa melalui pintu belakang dalam Langkah Sheraton, mereka tidak membuat sebarang komen apabila Ketua Audit Negara kerajaan mereka sendiri mengesahkan bahawa langkah tepat pada masanya yang diambil oleh PH telah menyelamatkan Tabung Haji daripada masalah kewangan.

PENGERUSI KEBANGSAAN DAP & AHLI PARLIMEN BAGAN
Kenyataan media oleh Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada hari Rabu, 3 Ogos 2022