Tahniah kepada Mahkamah Persekutuan kerana membuat keputusan penting yang memihak kepada kesahihan undang-undang anti-lompat parti Pulau Pinang yang digubal pada 2012

Tahniah kepada Mahkamah Persekutuan kerana membuat keputusan penting yang memihak kepada kesahihan undang-undang anti-lompat parti Pulau Pinang yang digubal pada 2012, sekali gus mengatasi keputusan Mahkamah Agung 1992 sebelum ini dalam kes pendahulu Nordin Saleh. Jelas sekali kerajaan negeri PH Pulau Pinang pada 2012 telah mengambil langkah yang betul untuk meminda perlembagaan negeri Pulau Pinang.

Panel tujuh hakim yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat hari ini membuat keputusan sebulat suara bahawa Seksyen 14A perlembagaan negeri Pulau Pinang adalah sah dan berperlembagaan mengikut Perlembagaan Persekutuan. Saya amat berbesar hati kerana saya telah membentangkan pindaan kepada perlembagaan negeri Pulau Pinang Seksyen 14A pada 2012 atas kapasiti saya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang ketika itu.

Keputusan baru Mahkamah Persekutuan ini akan disambut baik oleh semua yang ingin melihat politik bersih dibersihkan daripada oportunis yang sanggup mengkhianati mandat yang diberikan pengundi mereka dengan melompat ke parti politik lain demi jawatan dan kepentingan peribadi.

Ini adalah satu lagi berita baik selepas Dewan Rakyat berjaya meluluskan pindaan perlembagaan anti-lompat parti peringkat persekutuan dengan 209 Ahli Parlimen menyokong, lebih daripada 148 Ahli Parlimen atau 2/3 Ahli Parlimen yang diperlukan pada 28 Julai. Dengan mengharamkan “katak” politik, kita meningkatkan standard politik Malaysia, tetapi kita masih mempunyai banyak usaha yang perlu dilakukan ke arah reformasi politik yang menggalakkan akauntabiliti dan ketelusan.

PENGERUSI KEBANGSAAN DAP & AHLI PARLIMEN BAGAN
Kenyataan media oleh Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada hari Khamis, 4 Ogos 2022