DAP sentiasa menghormati institusi diraja

whatsapp image 2023 10 23 at 5.15.04 pm

DAP tidak pernah mengamalkan dasar anti institusi diraja sebaliknya sangat menghormati institusi tersebut walaupun parti itu menetapkan dasar untuk tidak menerima sebarang anugerah dan darjah kebesaran.

Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook berkata, dasar DAP adalah untuk menjunjung semangat Raja Berperlembagaan serta mengakui institusi diraja penting sebagai ketua negara dan negeri masing-masing.

“Kita (DAP) selalu dimomokkan dengan perkara itu (dilabel antiraja), dasar kita tidak menerima darjah kebesaran, ia tidak tepat sama sekali, kita tidak pernah bersikap melawan raja, tetapi dasar kita tidak menerima darjah kebesaran itu ditakrifkan sebagai melawan raja, saya jelaskan ia tidak betul,” katanya.

Anthony berkata, adalah lebih sesuai untuk pemimpin DAP yang masih muda untuk berkhidmat terlebih dahulu dan meneruskan kerja sehingga bersara sebelum dicadangkan untuk diberikan sebarang penganugerahan darjah kebesaran.

“Dasar parti lain terpulanglah, DAP baru penggal kedua dalam kerajaan Persekutuan dan di Negeri Sembilan. Saya rasa wakil rakyat masih muda-muda ni biarlah bekerja terlebih dahulu,” katanya seperti dipetik Utusan.

Sementara itu, Anthony menyeru semua parti politik di negara ini untuk tidak mengamalkan politik ekstrem dengan memainkan sentimen agama dan kaum yang boleh membawa perpecahan dalam masyarakat majmuk.

Beliau berkata, DAP tidak memusuhi mana-mana agama dan kaum di negara ini, namun menjadi kebimbangan apabila sentimen agama dan kaum digunakan sesetengah pihak, ia akan menjejaskan keharmonian dalam masyarakat.

Recommended Posts