Kedutaan Malaysia, pejabat konsular, serta agensi penguatkuasaan, sepatutnya menjadi khidmat sokongan pertama untuk rakyat Malaysia mendapatkan akses kepada keadilan dan nasihat untuk mengelakkan mereka menjadi mangsa penipuan atau keldai dadah dalam sindiket pengedaran dadah

ptj05 240519 pc

Sambutan Tahun Baru Cina yang semakin hampir, terdapat peningkatan iklan dan tawaran kepada rakyat Malaysia untuk bekerja di luar negara untuk mendapatkan “wang segera”. Tawaran seperti ini seringkali melibatkan pekerjaan sebagai kurier untuk membawa “bungkusan” atau “dokumen” yang dipenuhi dadah.

Kerajaan Malaysia, khususnya Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Komunikasi, telah memberi penekanan kepada rakyat Malaysia untuk berhati-hati dan mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penipuan dan pengedaran dadah. Malangnya, sesetengah rakyat Malaysia yang terdesak dan mudah terpedaya, sering menjadi mangsa penipuan oleh individu yang mengeksploitasi orang lain untuk menjalankan aktiviti pengedaran dadah.

Adalah penting untuk memastikan individu yang dituduh mempunyai akses kepada maklumat, keadilan, dan nasihat sebelum tertuduh dapat dibuktikan kesalahannya di mahkamah. Hak untuk didengar di hadapan mahkamah harus dihormati.

Persoalannya, adakah rakyat Malaysia yang ditahan di luar negara menerima maklumat dan nasihat daripada kedutaan dan pejabat konsular Malaysia? Adakah keluarga mereka dimaklumkan berkenaan penahanan mereka dalam masa terdekat? Dalam banyak kes, keluarga tidak tahu tentang penahanan ahli keluarga mereka di luar negara sehingga mereka berjaya dikesan melalui media sosial.

Laporan terkini berkenaan kes seorang paderi, Father John Wotherspoon, yang menjadi perantara antara rakyat Malaysia dan keldai dadah yang kini di penjara Hong Kong. Pada tahun 2023, terdapat peningkatan yang ketara dalam kes yang melibatkan rakyat Malaysia iaitu sekurang-kurangnya 40 rakyat Malaysia yang dieksploitasi. Keadaan ini amat membimbangkan. Satu kes melibatkan seorang gadis Malaysia berusia 16 tahun yang diperdaya untuk menjadi keldai dadah. Gadis tersebut dijanjikan tiket ke Hong Kong dan wang belanja RM2000. Keluarganya tidak mendapat berita tentang keberadaannya selama hampir dua bulan sehingga mereka menerima panggilan dari “Hong Kong Correctional Service Department”.

Persoalannya, adakah Konsulat Jeneral Malaysia di Hong Kong tahu keberadaan gadis tersebut dan mekanisme perkongsian maklumat antara kerajaan mengenai keberadaan warganegara Malaysia di negara lain? Adalah penting untuk menambah baik komunikasi dan perkongsian maklumat antara kedutaan dan pihak berkuasa yang berkaitan.

Wartawan penyiasatan mendedahkan keldai dadah Malaysia telah dihantar ke pelbagai negara, dan adalah penting bagi kedutaan untuk bertindak dengan cepat untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai rakyat Malaysia yang ditahan di luar negara. Terdapat keperluan untuk menambah baik komunikasi dan perkongsian maklumat, yang seharusnya diberi keutamaan oleh Wisma Putra.

Menurut laporan oleh R.AGE, hanya 10% keldai dadah Malaysia yang ditangkap, menunjukkan bahawa ramai lagi rakyat Malaysia yang mungkin telah berjaya menyeludup dadah. Lebih daripada 430 keldai dadah Malaysia kini berada di dalam penjara di seluruh dunia, menunjukkan besarnya impak isu ini.

Walaupun pelbagai usaha telah dilakukan oleh DCP Zulkifli dari Jabatan Siasatan Jenayah Dadah Bukit Aman untuk memerangi sindiket dadah, cabaran dalam komunikasi antara agensi penguatkuasaan di pelbagai negara masih wujud. Koordinasi yang lemah membolehkan sindiket dadah mengambil kesempatan terhadap kekangan dalam perkongsian maklumat, menyebabkan kes tidak dikendalikan di negara asal.

Kawasan Segi Tiga Emas, di mana sempadan negara Laos, Myanmar, dan Thailand bertemu, membawa cabaran besar dalam usaha melawan ancaman dadah. Dengan usaha Kerajaan MADANI, Malaysia boleh mengatasi sindiket dadah yang telah menghantui Malaysia selama beberapa dekad secara beransur-ansur.

Teresa Kok

Recommended Posts