KENAPA SOROK MESEJ WHATSAPP?
GOBIND DESAK PIHAK PENDAKWARAYA HASILKAN BUKTI DALAM KES PERBICARAAN LIM GUAN ENG

gobind123

Kes prosiding yang telah berlarutan bertahun lamanya yang melibatkan Mantan Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah terpalit dengan pelbagai kontroversi, terutamanya dari pihak pendakwa raya. Guan Eng, yang juga Pengerusi DAP dan Ahli Parlimen Bagan, telah didakwa terima rasuah berkaitan dengan projek dasar laut di Pulau Pinang. Walau bagaimanapun, peguambelanya, Gobind Singh telah melontarkan hujah terkini iaitu pendakwa raya mahkamah mungkin memalapkan bukti penting yang mampu membebaskan Guan Eng.

Gobind telah mendakwa bahawa pihak pendakwa raya sengaja menyembunyi mesej WhatsApp antara Zarul Ahmad dan Gnanaraja, dua saksi utama mereka. Menurut Gobind, mesej-mesej ini merujuk kepada satu “kek untuk Big Boss”, yang membawa maksud duit berjumlah RM2 juta, dan “kek” itu ditujukan kepada Mantan Perdana Menteri, Najib Razak yang juga disebut dalam mesej-mesej mereka. Perkembangan ini sangat signifikan kerana ia mampu menimbulkan keraguan kepada dakwaan yang Guan Eng yang menerima rasuah tersebut.

Akan tetapi, sejak awal kes lagi pihak pembelaan telah meminta pihak pendakwa raya untuk menghasilkan mesej-mesej tersebut akan tetapi ditemui dengan pelbagai alasan. Hanya pada prosiding yang lepas, pihak pendakwa raya bermati-matian enggan menghasilkan tangkap layar kesemua mesej di antara Zarul dan Gnanaraja dengan menggunakan alasan bukti itu tidak relevan. Gobind berhujah lagi dengan mengatakan pihak pendakwa ada tugas untuk menghasilkan kesemua bukti kepada pihak pembela dan tindakan menyembunyikan bukti sama seperti melanggar hak Guan Eng untuk mendapat perbicaraan yang adil. Pihak pembela bukan sahaja baru dapat tahu mesej-mesej itu wujud, tetapi sudah lama dan telah pun membuat permohonan berkali-kali kepada pihak pendakwa.

Ia tidak pasti sama ada pihak pendakwa dengan sengajanya memalapkan bukti ataupun tidak tetapi keengganan untuk berikan akses kepada mesej-mesej tersebut menimbulkan masalah keadilan dalam perbicaraan. Guan Eng berhak diberikan kesaksamaan dalam kes prosiding seperti orang tertuduh yang lain. Dan jika ada bukti yang mampu membebaskannya, ia harus dihasilkan dalam mahkamah di hadapan hakim.

Lebihan lagi, sejarah Guan Eng dalam melawan rasuah di Malaysia harus diberi perhatian. Ketika masa beliau sebagai Menteri Besar Pulau Pinang, beliau telah terapkan beberapa reformasi institusi yang mempromosikan ketelusan dan akauntabiliti dalam kerajaan negeri. Beliau juga membidas sekerasnya cara kerajaan yang sebelumnya menangani kes rasuah dan sentiasa lantang tentang isu tatakelola dalam kerajaan mahupun dalam badan kehakiman.

Memandangkan dakwaan rasuah yang dilemparkan kepada Guan Eng amat serius dan telah mengguna masa mahkamah yang begitu lama, adalah amat kritikal untuk perbicaraan ini dijalankan dengan cara adil dan telus. Ini bermaksud semua bukti yang relevan kepada kes ini dihasilkan dalam mahkamah dan pihak pembelaan diberi peluang adil untuk mencabar kes pendakwaan. Jadi ini tidak boleh berlaku jika ada bukti yang sengaja dimalapkan.

Akhir sekali, hujahan Gobind berkenaan bukti yang disembunyikan ialah adil dan perlu diberi perhatian. Ia menimbulkan tanda soal kenapa pihak pendakwaan sekerasnya tidak mahu hasilkan bukti tersebut. Kalau bukti ini dapat melancarkan tugas pendakwaan iaitu mendakwa mereka yang bersalah kepada tidak hasilkan? Prinsip keadilan dan perbicaraan yang adil ialah hak asasi dalam mana-mana demokrasi. Dalam apa sahaja kes sekali pun, ia harus ditegakkan.

Recommended Posts