PLANMalaysia mengenal pasti 534 kawasan berpotensi untuk pemulihan bandar dengan GDV RM355.3 billion

853cff4c beb3 4a91 8457 40421fba332b

Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (PLANMalaysia) di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah mengenal pasti 534 kawasan berpotensi untuk pemulihan bandar di Semenanjung Malaysia dengan nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM355.3 bilion.

Antara 534 kawasan yang telah dikenal pasti, 139 kawasan terletak di Kuala Lumpur dengan keluasan sejumlah 3,206.5 ekar.

“Ini adalah langkah pertama yang penting dalam memulihkan kawasan-kawasan yang ‘ditinggalkan’ dalam landskap bandar kita,” kata menteri Nga Kor Ming.

“Dalam kes-kes yang paling teruk, terdapat kawasan lama di bandar yang telah ditinggalkan, tidak sihat dan tidak lagi mampan. Namun, terdapat senibina antaranya yang mempunyai nilai kebudayaan dan sejarah penting yang kita kekalkan,” tambah beliau.

894d6e6c f106 4002 9e72 666778766bb2

“Sekiranya sebuah bangunan terbukti tidak selamat dan tidak sesuai untuk pendudukan manusia, kita mempunyai empat pilihan — sama ada untuk pembangunan semula bandar, pemulihan bandar, pembaharuan bandar atau pemuliharaan bandar. Buat masa ini, kita tidak mempunyai undang-undang khusus untuk mengawal pembangunan semula bandar,” katanya semasa forum antarabangsa anjuran Mesyuarat Meja Bulat Menteri ASEAN-China tentang Pembinaan dan Perumahan (ACMROCH) 2024 di Kuala Lumpur Convention Centre.

768096a4 7517 48bd be23 771da35704cf

Susulan itu, Nga menyatakan bahawa Akta Pembangunan Semula Bandar yang dijangka akan dibentangkan di Parlimen pada suku pertama tahun 2025 akan mengawal aktiviti pemulihan dan pembangunan semula bandar.

“Akta ini bertujuan untuk mengembalikan daya tarikan kawasan-kawasan lama, menyediakan ruang kediaman mampu beli, meningkatkan taraf kemudahan awam dan menyegarkan semula senibina yang mempunyai kepentingan kebangsaan.”

“Prinsip panduan yang paling penting adalah untuk menggubal undang-undang yan sentiasa menjaga kesejahteraan rakyat, dan kemanusiaan adalah perkara yang paling penting sejajar dengan aspirasi Madani,” katanya.

“Prinsip panduan lain termasuk kelestarian, kemampuan beli dan inklusiviti,” tambahnya. “Kita mesti memastikan bahawa ini akan menjadi situasi ‘win-win-win’ di mana golongan miskin dan terpinggir menerima layanan yang sama rata.”

Selain itu, beliau menyenaraikan bahawa proses pembangunan semula bandar akan meliputi tujuh aspek, iaitu peruntukan undang-undang, kerjasama awam-swasta, pembangunan kapasiti dan perkongsian pengetahuan, penglibatan masyarakat dan inklusiviti, reka bentuk yang mampan dan berdaya tahan, adaptasi teknologi dan inovasi, serta ketelusan dan akauntabiliti.

“Dalam isu pembangunan semula bandar, kita perlu mengalihkan golongan uzur dan terpinggir ke tempat lain. Kita akan menghadapi pelbagai cabaran tetapi dengan kemahuan politik, kita pasti akan berjaya,” katanya.

Majlis tersebut dimeriahkan dengan kehadiran Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof. Dalam ucapan beliau pada majlis tersebut, beliau menekankan bahawa dengan memberi tumpuan kepada aspek-aspek utama ini, ASEAN-China akan dapat mengukuhkan kerjasama mereka dalam pembangunan semula bandar.

“Cabaran bandar adalah serba sasaran yang memerlukan penekanan yang kuat kepada konsep bandar pintar untuk mencapai pembangunan bandar yang mampan,” katanya.

“Kita juga perlu mengintegrasikan teknologi dan penyelesaian berasaskan data yang penting untuk meningkatkan kecekapan, ketahanan dan kualiti kehidupan,” tambah beliau.

Turut hadir dalam majlis tersebut adalah wakil-wakil dari negara-negara anggota ASEAN dan Republik Rakyat China. Diketuai oleh Malaysia buat kali pertama dalam sejarah, ACMROCH 2024 berfungsi sebagai platform bagi perkongsian pengetahuan, koordinasi dasar, dan pengenalpastian peluang yang saling menguntungkan demi pembangunan bandar yang mampan.

Semasa ACMROCH 2024, ASEAN dan China telah bersetuju secara sepakat untuk merujuk kepada Konsensus KL yang mampu mendorong kerjasama serantau dan pintar dalam kalangan anggota negara.

Nga Kor Ming
Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan

Recommended Posts