RESPON TERHADAP ISU PENGANJURAN PROGRAM ‘KEWARGANEGARAAN’

447685525 984949303003050 1329999888158325685 n

1. Saya telah menerima panggilan telefon dari wartawan untuk memberikan respon berkaitan program taklimat dan penerangan permohonan kewarganegaraan. Program tersebut melibatkan ADUN Stulang YB Andrew Chen.

2. Bagi saya, TIADA ISU.

3. Sefaham saya, program yang dianjurkan oleh ADUN Stulang ini tidak bersalahan dengan undang-undang. Apa yang mereka lakukan adalah untuk memberi penerangan dan panduan kepada rakyat yang berhadapan isu kewarganegaraan.

4. Menjadi seorang wakil rakyat, kita sering dihujani dengan pelbagai aduan. Ini termasuklah berkaitan isu-isu status kewarganegaraan, permohonan sijil kelahiran dan seumpamanya. Isu-isu ini timbul antaranya disebabkan kecuaian ibu bapa, status perkahwinan, pengambilan anak angkat dan sebagainya.

5. Sebagai contoh, seorang bapa warganegara Malaysia berkahwin dengan wanita warganegara luar. Atau sesetengah pasangan yang berhadapan isu perkahwinan tidak sah taraf dan tidak didaftarkan di Malaysia.

6. Isu seperti ini bukan rahsia, bukan juga isu terpencil atau perkara luar biasa. Saya juga pernah mengendalikan isu seumpama ini semasa menjadi wakil rakyat kawasan Paloh. Bahkan pada masa ini juga, ada rakyat yang masih mencari saya untuk memohon nasihat serta panduan bila berhadapan isu yang sama.

7. Baru beberapa bulan yang lalu, saya bantu mengendalikan kes pasangan ibu bapa Melayu warganegara Malaysia yang mengambil anak angkat berstatus Indonesia. Anak angkat tersebut tidak memiliki sijil kelahiran kita. Pasangan tersebut berhadapan masalah kewangan kerana kos biaya pendidikan yang tinggi manakala anaknya mengalami tekanan emosi dari rakan sebaya.

8. Saya telah membimbing mereka satu persatu termasuk proses melengkapkan dokumen agar memenuhi keperluan syarat-syarat yang digariskan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi membolehkan anak tersebut membuat permohonan sijil kelahiran Malaysia.

9. Ia bukan sesuatu yang mudah. Prosesnya juga memakan masa yang panjang. Apapun, kita bukan mahu melanggar undang-undang. Kita sebenarnya membantu rakyat untuk mengambil langkah yang sewajarnya mengikut peruntukan serta lunas undang-undang ditetapkan.

10. Kesan dari isu-isu seperti ini telah menyukarkan para pemohon daripada mendapat akses kepada pendidikan, persekolahan, pekerjaan, perlesenan dan sebagainya. Keadaan ini merisikokan berlakunya kes jenayah dan masalah sosial dikalangan rakyat.

11. Sedangkan, disana telah wujud garis panduan oleh pihak berkuasa dan jabatan berkaitan khususnya bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mengendalikan isu ini mengikut peraturan dan perundangan ditetapkan.

12. Namun saya amat sedih apabila mendapati ada pihak cuba menangguk di air yang keruh dengan mengheret isu ini ke kancah sempit perkauman. Beberapa kupasan di media sosial misalnya yang cuba menyelirukan isu ini dengan mengaitkan ia sebagai usaha menyalahguna kuasa untuk memberikan kewarganegaraan kepada bangsa asing.

13. Lebih melampau, ada yang cuba menggambarkan ia sebagai tindakan menjual kedaulatan negara dengan mengambil alih tugas JPN atau KDN. Hal ini sepatutnya tidak timbul kerana kita hanya bertindak sebagai jambatan pemudahcara kepada rakyat.

14. Sekali lagi saya tegaskan, isu ini bukan perkara baharu. Apatah lagi dihadapi oleh pejabat-pejabat wakil rakyat. Melainkan anda seorang wakil rakyat pemalas atau sejenis YB yang ‘memilih bulu’ tiap kali menerima kes aduan rakyat!

15. Hal ini sepatutnya tidak timbul kerana kita berperanan sebagai pemudahcara, pembantu kepada rakyat yang memerlukan khidmat panduan. Ia tidak sedikit pun mengikis patriotisma kita sebagai rakyat Malaysia. Dan pada akhirnya, kuasa pemutus tetap berada di tangan pihak berkuasa.

16. Oleh itu saya mengutuk golongan tidak bertanggungjawab ini dan memberi amaran supaya berhenti dari membuat tuduhan tidak berasas yang berniat mengganggu gugat keharmonian negara.

SHEIKH OMAR ALI
AHLI JAWATANKUASA TERTINGGI PUSAT DAP
NAIB PENGERUSI DAP JOHOR

Recommended Posts