Betul kata Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim di Bangkok semalam bahawa ketika dipenjarakan, beliau terpaksa tidur di atas lantai simen selama berminggu-minggu sebelum doktor menasihatkan supaya diberikan katil kerana keadaan belakangnya. Saya dipenjarakan di Penjara Kajang pada 24 Ogos 1998 di bawah Akta Hasutan dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan kerana cuba membela seorang perempuan Melayu mangsa rogol bawah umur yang ditahan dan bukannya perogol. Saya juga tidur di atas lantai simen selama berminggu-minggu dengan selimut nipis sebelum akhirnya tilam nipis ditawarkan kepada saya.
Anwar telah menolak dakwaan penyokong bekas Perdana Menteri Najib Tun Razak bahawa Najib berhak dipindahkan ke Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC) kerana Anwar diberi layanan yang sama semasa menjalani hukuman. Anwar berkata beliau hanya dihantar ke HRC selepas menjalani lebih 10 tahun di dalam kurungan sendirian dan itu juga atas nasihat pakar perubatan selepas beliau menjalani pembedahan besar di bahu. Anwar menambah jika Najib mahu dilayan sama, maka Najib perlu menjalani 10 tahun hukuman penjara dahulu, kemudian dibawa ke HRC.
Ini adalah jawapan terbaik kepada pemimpin MCA yang menyokong layanan istimewa yang diberikan kepada Najib, dengan seorang Timbalan Menteri MCA malah bertanya mengapa pengkritik mahu melihat Najib diseksa dan menderita di penjara. Jika Najib diseksa di penjara, pemimpin PH termasuk bekas banduan seperti Anwar dan saya sendiri akan menjadi orang pertama yang membelanya. Tetapi adakah MCA mempunyai bukti bahawa Najib sedang diseksa? Isunya ialah layanan istimewa yang diberikan kepada Najib yang tidak pernah diberikan kepada Anwar atau saya ketika kami masing-masing di Penjara Sungai Buloh dan Kajang.
MCA sentiasa menyokong Najib dan membuka ruang kepada rasuah. MCA telah mendapat manfaat daripada menerima dana 1MDB. Presiden MCA Wee Ka Siong berkata pada 2013 bahawa masyarakat Cina mengharapkan lebih ramai Najib di dalam UMNO. Najib mungkin merupakan banduan pertama yang dihantar ke HRC dalam tempoh sebulan selepas hukuman penjaranya bermula pada 23 Ogos, di mana rakyat biasa pun mengalami kesukaran untuk dimasukkan ke dalam wad. Adakah MCA akan memperjuangkan semua banduan diberikan keistimewaan yang sama?